Här på denna blogg kommer vi att lägga debattinlägg, tips från er på klubbarna, referat m m som ej passar in på någon sida på vår ordinarie hemsida. Maila dina inlägg till cas.birca@telia.com

onsdag 10 februari 2010

Satsning med ETIK & MORAL i fokus...

SvRF kommer under det kommande året göra en satsning där ETIK o MORAL frågor kommer att stå i fokus. Detta bl.a eftersom att det hänt mycket såväl internationellt som nationellt som rört dessa frågor - dopingskandaler, rollkurdebatten, behandlade hästar som tävlats, grus i munnen på dressyrponny, FEIs omdiskuterade beslut att godkänna nya gränsvärden för bl.a "butta" (smärtlindrande medicin) och acetylsalicylsyra (t.ex magnesyl), ridklubbar som beslutar ställa in tävlingar pga dålig attityd hos ryttare o föräldrar - mfl ytterst tveksamma företeelser.

Även Norrbottens Ridsportförbund planerar att diskutera dessa frågor - bl.a i samband med styrelseträffar och instruktörsträffar/kurser.

Saker som kommer att diskuteras är bl.a:
- attityder
- vad är acceptabelt när det gäller träningsmetoder & vad är det inte?
- hur uppträder vi mot varandra och mot våra hästar?
- grundtankar och rättesnören

"Moralens grundprincip är att sträva efter det goda. Men det gäller inte bara att sträva efter det goda utan också att undvika det onda"

Ställ dig frågorna:
- Är det i linje med hästens behov?
- Är det gynnsamt för alla inblandade?
- Kommer det att resultera i ökad sympati och vänskap?
- Kommer det att vara välgörande för alla inblandade?
(något modifierade Rotary-regler från 1932 :-)

Till sist ett citat från westernryttaren John Lyons som jag personligen tycker säger väldigt mycket. (Inte för att jag är troende utan för att jag anser att vi människor har såväl ansvar som oinskränkt makt över hur våra djur tillbringar sina liv - vi har t.o.m ofta makt att avgöra när djuret ifråga måste/ska avsluta livet):

"Hästen i stallet är egentligen inte din - Gud har bara gett dig honom att vårda och älska. Och eftersom våra hästar egentligen tillhör Gud, kommer både du och jag en dag få stå till svars för hur vi har behandlat dem."

Vad har DU för uppfattningar i dessa frågor? Kommentera gärna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar