Här på denna blogg kommer vi att lägga debattinlägg, tips från er på klubbarna, referat m m som ej passar in på någon sida på vår ordinarie hemsida. Maila dina inlägg till cas.birca@telia.com

tisdag 26 juli 2011

Ungdomssektionen vad är det? Del 2

När ni nu är samlade och börjat fundera på hur ert US ska fungera är det bra om ni också funderar på vem som ska göra vad i er US. Här kommer en kortfattat presentation om alla roller inom en styrelse.


Ni måste ha en ordförande. En ordförande är den som leder och driver arbetet framåt. En ordförande är lite av ett bollplank som lyssnar, låter alla i gruppen komma till tals, som kan sammanfatta diskussioner och kan kolla av att alla i styrelsen har uppfattat beslutet innan beslutet fattas. En bra ordförande har fingertoppskänsla för alla de olika moment som sker i en styrelse och dess beslut som fattas.


Vice Ordförande: kan ersätta ordförande om denna är bort vid något tillfälle. Precis som ordförande är det bra att du på denna post är väl insatt i alla frågor som styrelsen jobbar med.
Långt ifrån alla US har en vice ordf men kan vara riktigt bra att ha om Ordinarie ordförande blir sjuk en längre tid eller har mycket i skolan.


Sekreterare: Som sekreterare har du en övergripande koll på vilka frågor som ska beslutas och vad som har beslutats. Du ska också kunna sammanfatta besluten på papper (skriva protokoll) Som sekreterare skickar du ut kallelser till möten, sammanställer dagordningar och ger ut mötes protokoll till de som behöver. Du tar även hand om US post och förvarar tidigare protokoll. Är du noggrann och tycker om att skriva är detta ett stort plus.


Kassör: Håller i US egna kassa om ni har en sådan. Pengarna i kassan tillhör alla medlemmar i föreningen och du som kassör ska löpande kunna rapportera det ekonomiska läget. Det är viktigt att du som kassör skriver kassabok och sparar ALLA kvitton. När verksamhetsåret är slut sammanställer kassören resultat räkningen och redovisar denna på årsmötet. Ta gärna hjälp av kassören i din förenings styrelse.


Övriga ledamöter: Kan ha olika arbetsuppgifter det är ni själva som bestämmer hur. Många US har ex en hemsidesansvarig eller tävlingsansvarig. Oavsett om ni bestämmer er för att ledamöterna ska ha speciella arbetsuppgifter eller inte så deltar alla i det gemensamma arbetet och har lika stort ansvar för resultatet.


En idé är att växla styrelsens olika roller, det är lärolikt och får alla som prövar att växa. Framförallt ökar det förståelse för de olika rollerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar