Här på denna blogg kommer vi att lägga debattinlägg, tips från er på klubbarna, referat m m som ej passar in på någon sida på vår ordinarie hemsida. Maila dina inlägg till cas.birca@telia.com

tisdag 19 juli 2011

Ungdomssektion vad är det? Del 1

I varje förening ska det finns en ungdomssektion. En ungdomssektion är en klubb i klubben, alla barn och ungdomar som är under 26 som är med i den "stora föreningen" tillhör US (ungdomsektionen) Ungdomssektionen ska värna om barn och ungdomar och jobba för sammanhållning, kamratskap men framförallt ska det vara kul att vara med i US.


För att din förening ska beviljas anslutning till Sv Ridsportförbundet måste det finnas en US.
US har en egen styrelse, egen ekonomi samt även en plats i föreningens styrelse. Du som är ungdom har stora möjligheter att påverka inte bara frågor som rör er ungdomar utan i allt som gäller ridsporten. Vi är unika i ridsporten just för att ungdomarna på alla nivåer har chans att påverka. Us är de som ordnar aktiviteter för föreningens medlemmar, barn som vuxna.


Om ni inte har ett US på er förening är det hög tid att starta upp. Din uppgift i US är att föra de unga medlemmarnas talan och stärka deras inflytande i föreningen.


Hur många ska man vara? Enligt US arbetsordning ska US styrelsen bestå av en ordförande samt minst fyra och högst tio ordinarie ledamöter. Försök värva personer med olika pesonlighetstyper och bakgrund , olikheter skapar bra diskussioner som i sin tur stärker gruppen. Försök se till att ni är ett ojämnt antal ledamöten inklusive ordförande, det kan annars hända att det blir oavgjort om ni måste rösta om ett beslut.

Samla ihop ett gäng på din förening, gör en pizza kväll eller liknade och fundera runt hur ni vill ha ert US. Det finns ingen färdig lösning på hur ni fixar en bra fungerande US, alla US runt om i landet fungerar på olika sätt och vägen till ett bra US kan därför variera. Kolla gärna med andra klubbars/föreningars US hur de har gjort.

Skapa en bra gruppkänsla:

-Var tydlig med gruppens gemensamma mål
-Högt till tak
-Var rak och ärliga
-Ingen prestige
-Regelbunden kommunikation
-Se och ha respekt för allas behov
-Ge varann feedback
-Låt olika personligheter ta plats
-Lyssna på vad som sägs i gruppen
-Beröm varandra
-Alla får vara med

Använder mig av material ur boken Ung o Aktiv Inom Ridsporten. Denna bok går att beställa
på idrottsbokhandeln.se klicka på ridsport. Boken kostar 65 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar